Duo Request
Image default
Rechten

Alles over verzet tegen strafbeschikking

Veel mensen gaan niet in verzet tegen strafbeschikking. Op het eerste gezicht lijkt het ook niet zoveel uit te halen en zelfs voordeel te hebben. Je hoeft bijvoorbeeld niet op een uitspraak van de rechter te wachten. Dat spaart je een hoop moeite en mogelijk ook geld. Daarnaast heb je gelijk duidelijkheid over je straf. Dat lijkt een hele hoop rust te geven, in plaats van de spanning van een rechtszaak met onzekere uitkomst. Vaak is het echter veel beter voor je om verzet te plegen tegen een strafbeschikking. Lees hier wat je kunt doen om je niet zomaar bij een strafbeschikking neer te hoeven leggen.

Vaak loont het plegen van verzet tegen een strafbeschikkingen

Een strafbeschikking wordt aan je voorgesteld door een officier van justitie of zijn medewerker, de parketsecretaris. De officier van justitie is geen rechter, maar een aanklager. Hij wil dus dat jij straf krijgt, zoals jouw advocaat zou willen dat je geen of als dat niet kan een zo laag mogelijke krijgt. Als je in verzet gaat tegen een strafbeschikking, dan betekent dit dat je in ieder geval tot het verzet behandeld is, de straf niet hoeft te ondergaan. Sterker nog: als je een boete betaalt, kun je niet meer in verzet gaan. Bij verzet kan de officier van justitie besluiten de beschikking te wijzigen of in te trekken of de zaak aan de rechter voorleggen, die vaak een lagere straf oplegt.

 

Hoe gaat verzet tegen strafbeschikking in zijn werk?

Betaal nooit gelijk een boete na een strafbeschikking. Je kunt zelf in verzet gaan tegen een strafbeschikking, maar het is raadzaam eerst contact op te nemen met een advocaat. Dat kan gratis en vrijblijvend door een formulier in te vullen. De advocaat kan je uitleggen hoe verder te handelen. Dit zijn ervaren strafrechtadvocaten die ook pro Deo werken om jou bij te staan tegen het openbaar ministerie.