Duo Request
Image default
Gezondheid

Last van vervelende geluiden in je oor die anderen niet horen? Dan heb je wellicht tinnitus.

Wat is tinnitus?

Tinnitus is een aandoening waarbij je geluiden hoort die niet van buitenaf komen. De oorzaak van tinnitus is niet altijd duidelijk, maar soms is dit het gevolg van gehoorverlies of beschadiging van de oren. Tinnitus kan ook veroorzaakt worden door stress of andere emotionele problemen.

Symptomen van tinnitus

De meeste mensen met tinnitus horen piepende, suizende of sissende geluiden. Sommigen horen ook ruis, geknetter of donderend geluid. De gevolgen van de symptomen van tinnitus kunnen erg vervelend zijn, zoals slapeloosheid en concentratieproblemen.

Hoe kan ik voorkomen dat ik tinnitus krijg?

Je kunt het risico op tinnitus verkleinen door je blootstelling aan hard geluid te beperken en gehoorbescherming te dragen wanneer je in een lawaaiige omgeving bent. In sommige gevallen kan tinnitus spontaan weer verdwijnen, maar helaas is dat niet altijd het geval.

Kan ik tinnitus laten behandelen?

Als je toch tinnitus hebt opgelopen, is het belangrijk om eerst naar je huisarts te gaan. Die kan je doorverwijzen naar een kno-arts of een audiologisch centrum. Vervolgens kun je met behulp van een aantal testen vaststellen of je geluidshinder wel of niet tinnitus is.

Er zijn therapieën die kunnen helpen, zoals cognitieve gedragstherapie, akoestische therapie en hypnotherapie voor tinnitus in Apeldoorn. In sommige gevallen kan een operatie helpen, maar dit is meestal alleen het geval als er sprake is van een aangeboren afwijking of een gehoorverlies. In sommige gevallen kan een aangepaste geluidsapparaat helpen en soms is een combinatie van verschillende behandelingen nodig om het probleem aan te pakken.

https://www.tranceforma.nl/hypnotherapie-1/tinnitus