Duo Request
Image default
Onderwijs

Twee talen tegelijk leren: hoe pak je data aan?

Voor de meesten is het leren van één taal al een flinke uitdaging, maar er zijn altijd mensen die graag meer willen. Hoewel het leren van twee talen tegelijk een flinke inspanning en toewijding vereist, is het niet onmogelijk. In dit artikel geven we je een aantal tips mee voor dit intensieve leertraject. 

 

Welke talen? 

 

Het kan zijn dat je zeer doelbewust kiest voor twee talen die je graag eigen wil maken. Toch zouden we aanraden om deze keuze te heroverwegen als de talen erg op elkaar lijken. In de praktijk blijkt namelijk dat het leren van twee soortgelijke talen op hetzelfde moment voor veel verwarring zorgt. Neem bijvoorbeeld Duits en Nederlands. Als je deze twee talen simultaan zou gaan leren, dan is de kans groot dat je de twee door elkaar haalt. Maar, als je een cursus Spaans zou combineren met een cursus Chinees, dan is de kans groot dat je ze rustig naar elkaar kan leren zonder verwarring. 

 

50/50? 

 

Wanneer je twee dingen tegelijk doet, ben je geneigd te denken dat een 50/50 aanpak het best werkt. Toch werkt dat vaak anders voor talen. Wanneer je hier namelijk de gelijke verdeling van tijd toepast, zal je merken dat je in beide talen langzame progressie boekt. Het is beter om één taal actief te leren en één taal passief. Ben je bezig met het leren van Spaans en Duits? Probeer dan bijvoorbeeld voor het Spaans je grammaticale en woordenschat uit te breiden. Dit is actief leren. Voor het Duits geldt in deze situatie dat je passief gaat leren. Dat betekent dat je wel veel met de taal in aanraking komt, maar niet actief bezig bent met het eigen maken. Denk aan het kijken van Duitse films en series of het instellen van je mobiel in het Duits. 

 

Advies 

 

Doorgaans blijven mensen toch kiezen voor het leren van één taal tegelijkertijd. Dit is voor het overgrote deel van de studenten effectiever en bovendien sneller. Zeker omdat je doorgaans sneller progressie boekt en dit als een enorm goede motivatie werkt. Ook zal de kwaliteit van je leerproces er in de meeste gevallen op vooruit gaan. Wil je toch met twee talen aan de slag? Doe dan je voorbeeld met de bovenstaande adviezen. 

 

 

 

https://www.babel.nl/cursusoverzicht/spaans/