Duo Request
Gezondheid

10 slaaptips voor betere nachten

1. Ga naar bed en sta elke dag op ongeveer dezelfde tijd op, zelfs in het weekend. Door een schema aan te houden wordt de slaap-waakcyclus van uw lichaam versterkt en kunt u ’s nachts gemakkelijker in slaap vallen.

2. Eet of drink geen grote hoeveelheden voor het slapen gaan. Eet minstens twee uur voor het slapen gaan een licht diner. Als u gevoelig bent voor brandend maagzuur, vermijd dan pittig of vettig voedsel, waardoor uw maagzuur kan opvlammen en een goede nachtrust wordt voorkomen. Beperk ook hoeveel u drinkt voordat u naar bed gaat. Te veel vloeistof kan ervoor zorgen dat u ’s nachts herhaaldelijk wakker wordt voor uitstapjes naar het toilet.

3. Vermijd ’s avonds nicotine, cafeïne en alcohol. Dit zijn stimulerende middelen die je wakker kunnen houden. Rokers hebben ’s nachts vaak ontwenningsverschijnselen en roken in bed is gevaarlijk. Vermijd cafeïne acht uur voor je geplande bedtijd. Je lichaam slaat geen cafeïne op, maar het kost vele uren om het stimulerende middel en de effecten ervan te elimineren. En hoewel vaak gedacht wordt dat het een kalmerend middel is, verstoort alcohol de slaap eigenlijk.

4. Oefen regelmatig. Regelmatige lichaamsbeweging, vooral aërobe oefening, kan u helpen sneller in slaap te vallen en uw slaap rustgevender te maken. Voor sommige mensen kan het echter moeilijker worden om te gaan slapen vlak voor het slapen gaan.

5. Maak je slaapkamer koel, donker, stil en comfortabel. Creëer een kamer die ideaal is om te slapen. Pas de verlichting, temperatuur, vochtigheid en het geluidsniveau aan uw voorkeuren aan. Gebruik verduisteringsgordijnen, oordopjes, extra dekens, een ventilator of witte ruisgenerator, een luchtbevochtiger of andere apparaten om een ​​omgeving te creëren die aan uw behoeften voldoet.

6. Slaap voornamelijk ’s nachts. Overdag kunnen dutjes uren stelen van nachtelijke sluimering. Beperk de slaap overdag tot ongeveer een half uur en doe dit tijdens de middag. Als u ’s nachts werkt, moet u uw raambekleding gesloten houden, zodat zonlicht, dat de interne klok van het lichaam regelt, uw slaap niet onderbreekt. Als je een dagtaak hebt en ’s nachts slaapt, maar nog steeds moeite hebt om wakker te worden, laat je de raambekleding open en laat het zonlicht je wakker maken.

7. Kies een comfortabel matras, donsdeken en kussen. Kenmerken van een goed bed zijn subjectief en verschillen voor elke persoon. Maar zorg ervoor dat je een bed hebt dat comfortabel is. Als je je bed deelt, zorg dan dat er genoeg ruimte is voor twee. Kinderen en huisdieren zijn vaak storend, dus het kan nodig zijn om grenzen te stellen aan hoe vaak ze in bed met u slapen.

8. Begin een ontspannen bedtijdroutine. Doe elke avond dezelfde dingen om je lichaam te vertellen dat het tijd is om te ontspannen. Dit kan het nemen van een warm bad of een douche, het lezen van een boek of het luisteren naar rustgevende muziek zijn. Ontspannende activiteiten met verlaagd licht kunnen de overgang tussen waakzaamheid en slaperigheid vergemakkelijken.

9. Ga naar bed als je moe bent en doe het licht uit. Als je niet binnen 15 tot 20 minuten in slaap valt, sta dan op en doe iets anders. Ga terug naar bed als je moe bent. Maak je geen zorgen over het in slaap vallen. De stress zal alleen slaap voorkomen.

10. Gebruik slaappillen alleen als laatste redmiddel. Raadpleeg uw arts voordat u slaapmiddelen gebruikt. Hij of zij kan ervoor zorgen dat de pillen geen interactie hebben met uw andere medicijnen of met een bestaande medische aandoening. Uw arts kan u ook helpen de beste dosering te bepalen. Als u een slaapmedicijn neemt, verlaag de dosis geleidelijk wanneer u wilt stoppen en meng nooit alcohol en slaappillen. Als u overdag slaperig of duizelig bent, overleg dan met uw arts over het veranderen van de dosering of het stopzetten van de pil.

Bijna iedereen heeft af en toe slapeloze nachten. Maar als u problemen hebt met regelmatig of frequent slapen, raadpleeg dan uw arts. U kunt een slaapstoornis krijgen, zoals obstructieve slaapapneu of rustelozebenensyndroom. Het identificeren en behandelen van de oorzaak van uw slaapstoornissen kan u helpen weer op weg te gaan naar een goede nachtrust.

https://www.betternights.nl/