Duo Request
Woning en Tuin

De voor- en nadelen van parketvloeren

Houten parketvloeren stralen met hun natuurlijke look warmte en luxe uit. Een oude, robuuste parketvloer kan dan ook de waarde van een woning aanzienlijk verhogen. Doorgaans komt parket in twee vormen.

Massieve parket

Het massieve parket bestaat in zijn volledigheid uit hout. Wanneer het gelegd is, dien je het massieve hout nog te behandelen met schuren en lakken. Het massieve parket kan kwetsbaar zijn.

Zo mag het niet de gehele dag bewandeld worden en kan het hout uitzetten of inkrimpen, afhankelijk van de omstandigheden.

Dat laatste mag je in veel gevallen gelukkig verhalen op een leverancier. Massief parket kan je ook eenvoudig online bestellen bij een winkel zoals parket-winkel.be bijvoorbeeld.

Lamelparket

Het tweede parket wordt lamelparket genoemd. Een groot verschil met het massieve parket: alleen de toplaag van deze soort bestaat uit massief hout. De lagen daaronder zijn met elkaar verlijmd.

Bovendien is het lamelparket minder kwetsbaar: het kan niet uitzetten of krimpen en het behoeft geen droogtijd.

Voordelen van parketvloeren

Veel consumenten kiezen voor parketvloeren vanwege de warme uitstraling. Bovendien is er een enorm keuzeaanbod in houtsoorten en kunnen de krachtige vloeren jarenlang mee.

Het herstellen van eventuele schade kan worden gedaan met het opschuren en opnieuw afwerken.

Een ander voordeel is dat parketvloeren warmte-isolerend zijn en meerwaarde creëren voor je woning. Al deze eigenschappen samen maken van parketvloeren een aantrekkelijke optie voor veel consumenten.

Nadelen van parketvloeren

Parketvloeren kennen veel gunstige eigenschappen. Er kleven echter ook een paar nadelen aan de markante vloersoort. Zo vergen de vloeren relatief veel onderhoud, onder andere door het opnieuw moeten aanbrengen van de afwerkingslaag met een zekere regelmaat.

Ook liggen de prijzen van parket meestal een stuk hoger ten aanzien van een alternatief als laminaat, hoewel er ook lager geprijsde varianten bestaan.

Tenslotte kan vocht een spelbreker zijn bij parketvloeren. Houd daarom altijd rekening met een bestendige houtsoort en de juiste afwerking.