Duo Request
Image default
Aanbiedingen

Alles over een airco op uw slaapkamer

Het is zomer. Dat kan u blij maken met het vooruitzicht van lange dagen in de zon, maar het kan u ook warm laten lopen bij de gedachte aan een zweterig kantoor aan huis en slapeloze nachten. Als u in het laatste kamp zit, kan het de moeite waard zijn om te investeren in een draagbare airconditioner.

Een ventilator is een veel goedkopere manier om uw slaapkamer of bureauruimte af te koelen dan het installeren van airconditioning, maar is misschien niet geschikt voor grotere kamers. En terwijl een ventilator gewoon lucht verplaatst, koelt een verrijdbare airconditioner een ruimte actief door warme lucht aan te zuigen, door een compressor te voeren en vervolgens de gekoelde lucht terug de ruimte in te blazen.

Daarom hebben ze een krachtiger koelingseffect en zijn ze een waardige investering voor wie jaar na jaar een hittegolf vreest. De meeste modellen ontvochtigen ook de lucht terwijl ze koelen.

Hoe lang gaat een airco voor de slaapkamer mee?

De levensduur van het apparaat hangt af van het model en hoe goed u het onderhoudt. Volgens Kandola kunnen ze echter lang meegaan. “Als je een apparaat van goede kwaliteit koopt en er goed voor zorgt, zou het tot vijf jaar mee moeten gaan.”

Hoe herkent u een apparaat van topkwaliteit? De buitenmantel moet van stevig plastic zijn, volgens CAS-Hire sales manager Dan Savoury, want dat isoleert de compressor en maakt hem minder lawaaiig. Als je op de plastic behuizing drukt en deze beweegt, is deze waarschijnlijk te dun – wat, zegt hij, typisch is voor goedkopere modellen.

Hoeveel kost een verrijdbare airconditioner?

Draagbare airconditioners kunnen tussen de €200 en meer dan €800 kosten. Ondanks deze uiteenlopende prijzen zeggen sommige experts dat de meeste draagbare modellen op elkaar lijken, maar dat ze verschillende merken hebben.

Welk type airconditioner moet ik kopen?

Zodra u online begint te zoeken naar een draagbare airconditioner, merkt u dat er drie hoofdtypes zijn: airconditioners met afvoerbuis (of “ducted”), split-airconditioners en verdampingskoelers.

De airconditioner met afvoerbuis waarin u waarschijnlijk geïnteresseerd zult zijn, is het meest gebruikelijke draagbare model. Wanneer dit apparaat een kamer afkoelt, creëert het warme uitlaatgassen – daarom wordt het aangesloten op een uitlaatpijp. De pijp moet door een raam naar buiten gaan – bij voorkeur een raam dat eroverheen sluit, om de kamer zo goed mogelijk afgesloten te houden.

Een verdampingsaircooler is technisch gezien geen airconditioner, maar is in plaats daarvan “een veredelde ventilator”, volgens Ryan Kandola, commercieel directeur bij airconcentre.co.uk. Een split-airconditioner daarentegen is een permanente installatie. Als u op zoek bent naar een verrijdbare airconditioner, kunt u deze twee het beste links laten liggen.

Hoe moet u uw verrijdbare airconditioner onderhouden?
Wanneer airconditioners een ruimte afkoelen, produceren ze meestal water, dat binnenin het apparaat wordt opgevangen in een emmer. Om de levensduur van het product te garanderen, moet u deze emmer om de paar weken legen.

Het is ook essentieel om de filters van een verrijdbare airconditioner schoon te maken. “Filters nemen veel microvezels en stof op dat wordt gegenereerd in woningen, en die kunnen vast komen te zitten in het apparaat,” waarschuwt Savoury. Hierdoor moet de compressor harder werken, waardoor het apparaat minder effectief koelt.

Om verstopte filters tegen te gaan, raadt Savoury aan ze wekelijks te stofzuigen, net als de roosters aan de achterkant van het apparaat. Hij raadt ook aan de filters een keer per maand te wassen met lauw water en een zacht, laagwaardig ontsmettingsmiddel. Dit breekt de resten af van eventuele haarlak of bakolie die het systeem verstoppen.

Wanneer het weer (onvermijdelijk) afkoelt en u klaar bent om de airconditioner in de kast onder de trap te zetten, zorg er dan voor dat u hem netjes inpakt. Dit verlengt de levensduur van het apparaat, zodat het de volgende keer klaar is als uw kamer in een sauna verandert.

https://slaapwetenschap.nl/