Duo Request
Image default
Woningen

APPARTEMENT MUURVERF: JA OF NEE?

huis te huur

We merken meteen op dat de kenmerken, details en nuances bij het kiezen van een verf voor het renoveren van een appartement rekening moeten houden met de massa. Vandaag zullen we de belangrijkste punten bespreken, zonder de kennis en het begrip waarvan het simpelweg geen zin heeft om naar een interieurverfwinkel te gaan … Zelfs als u beslist over de kleur heeft beslist. We zullen proberen alles zo gedetailleerd mogelijk, beknopt en duidelijk weer te geven.

Wereldwijd kunnen te schilderen oppervlakken worden onderverdeeld in 4 categorieën:

  • – verf voor plafonds,
  • – verf voor interieurwerken,
  • – verf voor binnenwerk in natte ruimtes,
  • – verf voor buitengebruik.

En dan beantwoorden we de 10 meest populaire vragen over verven in reparatie.

Vraag nummer 1. Wat is het verschil tussen muurverf en plafondverf?

“Zijn er verschillen?” – je vraagt. Natuurlijk is er! En in het algemeen, als een coating, inclusief verf, is toegewezen aan een aparte klasse, dan is het logisch. Op deze manier helpen fabrikanten ons de zoektocht naar het benodigde materiaal te verfijnen.

Laten we teruggaan naar de verf voor de muren en plafonds. De belangrijkste verschillen bij dergelijke verven zijn de mate van matheid, dekkracht en slijtvastheid.

Omdat de verlichtingsarmaturen zich meestal aan het plafond bevinden, zijn alle, zelfs de kleinste onregelmatigheden en ruwheden, duidelijk zichtbaar wanneer het licht wordt ingeschakeld. We hebben dus een vrij dichte verf nodig, die in wezen een zelfnivellerende laag wordt en alle nuances neutraliseert.

Bovendien mag de verf geen glans hebben, anders zal er schittering van gloeilampen op het plafond verschijnen. Plafondverven hebben doorgaans een glansgraad van minder dan 1 of 2.

We hebben dus een dikke, fluweelzachte, ultramatte verf. Het lijkt erop dat alles in orde is en het kan ook de muren bedekken … Maar er is één voorbehoud: slijtvastheid. Om de bovenstaande kenmerken te bereiken, hebben plafondverven een minder samenhangende verfbasis. Zo zijn plafondbedekkingen praktisch niet bestand tegen wassen en zijn ze niet bestand tegen krassen en andere externe invloeden.

Vraag nummer 2. Is het mogelijk om plafonds te schilderen met muurverf en vice versa, muren te schilderen met plafondverf?

Het antwoord volgt uit de vorige vraag. Het aanbrengen van plafondverf op muren raden wij sterk af! Het is absoluut niet geschikt voor intensief gebruik.

Er kan echter nog muurverf met een lage dekkracht op het plafond worden aangebracht. Hier krijg je zeker de prijs voor. Maar vergeet niet dat toepassingsproblemen kunnen optreden vanwege de consistentie. Glans en oneffenheden werden hierboven besproken.

Vraag nummer 3. Wat is het verschil tussen gevelverven (voor buiten) en interieurverven (voor binnen)?

Het belangrijkste verschil tussen gevelverf en interieurverf qua functionaliteit is de weerstand tegen invloeden van buitenaf en allerlei natuurlijke omstandigheden. Frontlakken hebben een groter temperatuurbereik waarbij ze niet barsten of verslechteren. Bovendien zijn alle frontlakken waterdicht (niemand heeft regen, sneeuw en tropen geannuleerd). En ook dergelijke coatings zijn minder gevoelig voor verkleuring bij blootstelling aan direct zonlicht.

Vraag nummer 4. Als gevelverven zo stabiel zijn, waarom zouden ze dan niet worden gebruikt voor het schilderen van kamers?

Het antwoord is simpel: duurzaamheid. Het is een feit dat om dergelijke hoge indicatoren van slijtvastheid te bereiken, additieven die vluchtige stoffen kunnen afgeven, worden opgenomen in de samenstelling van gevelverven. Ze zullen de gezondheid niet ernstig schaden, maar er is ook geen baat bij.

Alle interieurverven worden op hun beurt onderworpen aan strengere milieucontrole.

Het komt voor dat de muren in het pand zijn geverfd met gevelverf. We raden echter af om op deze manier de maximale duurzaamheid van interieurcoatings te bereiken. Vooral als u astma of allergieën heeft. Hoewel u in ieder geval een verf moet kiezen voor het beoogde doel!

Vraag nummer 5. Zijn er vochtwerende of waterafstotende verven voor binnen en wat is hun kenmerk?

Hier is het antwoord ondubbelzinnig – er zijn! Dergelijke verven onderscheiden zich voornamelijk door hun samenstelling, die is verrijkt met additieven en polymeren die de verf dergelijke eigenschappen geven. Het enige dat ik wil opmerken, is dat dergelijke verven altijd een gemiddelde of hoge glans hebben. Dit komt door hun samenstelling. Tot dusver hebben fabrikanten geen ultramatte waterdichte verf kunnen maken. Maar zodra dit gebeurt, ben jij de eerste die het weet (als je onze blog blijft lezen :)).

Vraag nummer 6. Kunnen de wanden in de badkamer worden geverfd of is het beter om tegels te leggen?

Tegenwoordig is de verf- en lakindustrie een van de meest geavanceerde. Er zijn natuurlijk coatings die niet alleen niet bang zijn voor vocht, maar zelfs bestand zijn tegen direct en regelmatig binnendringen van water. Maar u moet begrijpen dat om geen spijt te hebben van het kiezen voor verf in vergelijking met tegels, het beter is om niet te sparen. Neem direct verf in het “bovengemiddelde” of “premium” segment, bedoeld voor natte ruimtes. Maar zelfs in dit geval kost de coating minder dan het leggen van tegels of porselein.

Vraag nummer 7. Welke verf je moet kiezen: mat versus glanzend.

Matte afwerkingen winnen nu aan populariteit. Ze zien er nobeler uit, voelen prettiger aan en creëren een fluweelzacht oppervlak aan de muur. Maar dit is niet het enige verschil tussen matte verf en glanzende verf. Laten we eens kijken wat de glansgraad is, waar het vandaan komt (glans) en hoe dit de eigenschappen van de verf beïnvloedt.

Glans (mate van glans) – het vermogen van een oppervlak om licht dat erop valt te reflecteren. Meestal wordt de mate van verfglans bepaald door een getal van 1 tot 100, waarbij 1 de volledige afwezigheid van glans is, 100 het maximale glanzende oppervlak. Glans ontstaat wanneer de hoeveelheid hars toeneemt in vergelijking met de hoeveelheid pigment in verven. Dus hoe hoger de glansgraad van de verf, hoe duurzamer, duurzamer en slijtvaster deze is. Dergelijke coatings kunnen vaak worden gewassen, ook met huishoudelijke chemicaliën. Bovendien zijn ze geweldig in vochtige omgevingen. Hier verliest natuurlijk matte verf, want bij veelvuldige wrijving ontstaan ​​er afgeveegde (glanzende) vlekken op. MAAR! Matte lakken presteren beter met spot-retouches! De nieuwe verflaag wordt egaal gelegd en versmelt met de originele laklaag. Natuurlijk, op voorwaarde dat je de verf nam en de muren niet vervagen in de zon. Dus hier is het aan jou om te beslissen of je glanzende muren gaat wassen of matte muren tint wanneer er vlekken, “chircotin” en andere sporen van uitbuiting worden gevonden.

Vraag nummer 8. Hoe het verfverbruik berekenen bij het renoveren van een appartement?

Het lijkt erop dat dit eenvoudige wiskunde is en dat er geen problemen zouden moeten ontstaan. Alle verffabrikanten schrijven het verbruik in liters per vierkante meter op en u hoeft deze waarde alleen maar te vermenigvuldigen met de oppervlakte van het geverfde oppervlak.

Maar er zijn ook valkuilen hier. Door de gekozen toepassingsmethode kan er een discrepantie optreden met de aangegeven kenmerken.

De meest economische en snelste manier is een roller. Maar ook hier is de lengte van de paal belangrijk. Hoe “hariger” de rol, hoe meer hij verf opneemt, wat betekent dat het verbruik hoger is, maar de laag is dichter en de dekkracht zal goed zijn.

Tegenwoordig bedekken maar weinig mensen grote oppervlakken met een penseel, maar we zullen er ook een woord voor zeggen. Deze methode van aanbrengen is zeer arbeidsintensief, het is moeilijk om de poolstrepen kwijt te raken en het verbruik zal behoorlijk zijn. En u kunt niet rekenen op een gelijkmatige dekking.

Er is nog een andere optie – een spuitpistool. Geeft het meest uniforme oppervlak, vooral belangrijk bij het schilderen met heldere kleuren. Maar ook hier is het verbruik hoger dan bij schilderen met een roller. Daarnaast heb je het spuitpistool zelf nodig, wat niet goedkoop is, enige ervaring en vaardigheid in het aanbrengen van verf. Deze optie is meer voor de profs.

De cijfers op de bank zijn dus eerder een richtlijn die zal helpen bij het bepalen van de schaal van de aankoop. Het werkelijke verbruik is pas zichtbaar na het schilderen van de muren … Nou ja, of als je met dezelfde verf en hetzelfde gereedschap werkt.

Vraag nummer 9. Hoe kies je de juiste kleur voor muurverf?

Het is simpel … Bijna. Stel dat u de fabrikant kent van de verf die u gaat kopen. Vervolgens moet u beslissen welke kleur u mooi vindt. Zoek de juiste kleur op de lay-out van de exacte fabrikant wiens verf u op de muren wilt aanbrengen. Het is belangrijk! Alle bedrijven die verven en vernissen produceren, hebben hun eigen formules en kleurstoffen!

Maar meteen 5 emmers van 9 liter kopen voor het hele appartement is het niet waard. We nemen de kleinste container en kleuren deze in de gekozen kleur. Als u twijfelt tussen vergelijkbare kleuren, tint dan 2 potten. Het is niet zo duur, maar je zult spijt hebben van het gebrek aan kleuren – oh, hoe lang.

Dus brengen we de potten naar de kamer die we willen schilderen en plaatsen een vierkante meter op de muur (plafond). Noodzakelijk in 2 lagen, want alleen in dit geval ziet u de ware kleur van de geselecteerde verf. We wachten tot het droog is en kijken. Past de kleur bij u, dan kunt u gerust verf bestellen voor het gehele volume van het pand. Zo niet, dan gaan we terug naar de winkel en gaan we verder met de selectie. Nu heb je iets om van af te zetten.

U kunt adviseurs of een ontwerper vragen om u te helpen bij het kiezen van een kleur. Hier, zoals bij alles, is ervaring belangrijk. Het aantal iteraties wordt alleen beperkt door uw geduld en nauwgezetheid.

Merk op dat de kleur moet worden gezien omringd door meubels en andere interieurartikelen, die dan het appartement of kantoor zullen vullen (indien mogelijk). Neem een ​​voorbeeld van de voorkant uit de keuken, een bankkussen, gordijnstof, laminaatvloer, wat er ook in de kamer staat, en kijk naar de kleur naast die items. Wees niet bang om er belachelijk uit te zien in een verfwinkel! U moet in dit appartement wonen en hoe meer u op alles let in de fase van reparatie, hoe aangenamer het resultaat zal zijn.

Vraag nummer 10. Hoe te schilderen, Karl? Of, welke verffabrikant is beter om te kiezen?

Er zijn heel veel fabrikanten van muurverven, we verdelen ze conventioneel in drie klassen: “niet duur en niet de beste”, “niet goedkoop en goed” en “duur en zeer goed”.

De eerste categorie varieert tot 8 euro voor 1 liter verf. Dit is alles wat u bij elke ijzerhandel kunt kopen. In de regel is de naam op het blik gewoon “Interieurverf”. Deze verf heeft drie grootste nadelen:

1) het past niet goed,

2) in de regel vloeibaar (dat wil zeggen, u moet ten minste 3 lagen bedekken zodat er geen strepen zijn),

3) het is niet gewassen.

De tweede categorie omvat betaalbare en bekende verven zoals Marshall, Dulux, Tikkurilla, Caparol, die 8-15 euro per liter kosten.

Ze passen perfect, ze bedekken goed in 2 lagen, ze “strippen” niet, ze zijn gewassen, duurzaam en aangenaam, gemakkelijk te vinden en te kopen, er zijn enorme variaties in kleuren.

Bij onze reparaties kiezen we voor verven van deze categorie. Uit recente vondsten hebben we het Franse merk Facile a vivre ontdekt, dat er in het wit geweldig uitziet. Dus als je van Scandinavische stijl houdt en bent begonnen met een renovatie met witte muren, let daar dan op.

Ten slotte is de derde categorie de zogenaamde “designerverven”. Ze zijn niet goedkoop, maar worden als de beste in kwaliteit beschouwd. Deze omvatten de lakken van het Engelse merk Little Greene, Duitse Düfa en Alpina, Amerikaanse Sherwin-Williams, etc.

Van deze kleuren hebben we met Little Greene gewerkt en we kunnen het om verschillende redenen gerust aanbevelen. Ten eerste is het mogelijk om een ​​kleine hoeveelheid verf (250 ml) te bestellen om te kleuren en om te testen. Zo’n klein potje is genoeg om meer dan 1 vierkante meter strak in 2 lagen te bedekken en te kijken of de kleur past. Ten tweede hebben ze zeer handige monsters die u kunt meenemen en kunt toepassen op behang, gordijnen, beddengoed en de gewenste tint kunt kiezen. Ten derde volgt deze fabrikant alle trends in interieurkleuren en is hij de eerste die de meest actuele tinten aanbiedt.

Als je echter oppervlakken moet bedekken die groot genoeg zijn, je hebt veel hellingen en je hebt een balkon bevestigd, bereken dan van tevoren het budget zodat het niet over de oevers loopt.

te koop huis sint amandsberg

https://be.propenda.com