Duo Request
Dienstverlening

De Uitdaging van Emotioneel Toegewijde Relaties

Carl Jung heeft gezegd “jezelf leren kennen is een verschrikkelijke schok”.
Jung suggereert dat we onszelf niet echt kennen, vooral niet wanneer het gaat om intieme relaties vol met emoties. Het is waar dat emotioneel toegewijde relaties veel opwinding en passie in ons leven brengen, vooral aan het begin wanneer ze nieuw zijn. Geleidelijk komen we echter blokkades tegen gebaseerd op persoonlijke kwesties, waardoor we afstand nemen van onze partner. Wanneer we voor het eerst een toegewijde relatie aangaan, kunnen we misschien denken dat we het antwoord op alle problemen in het leven gevonden hebben, dat we een partner hebben in de dagelijkse sleur, dat we nooit meer alleen zullen zijn, en dat het alleen maar beter kan worden.

Wanneer we relaties baseren op deze uitgangspunten kunnen we diep teleurgesteld worden wanneer onze partners niet aan de verwachtingen voldoen. Er is een grote kans dat wanneer we op een andere persoon rekenen om ons geluk en vervulling te brengen, dat we waarschijnlijk de aandacht leggen op de tekortkomingen van die persoon als de oorzaak voor onze eigen teleurstelling.

Dit denkpatroon is de reden voor de meeste onenigheden in toegewijde relaties. Al te vaak zoeken mensen relatietherapie omdat ze hopen dat de therapie hun partner verandert, omdat ze ervan overtuigd zijn dat hun partner de oorzaak is van het probleem-
Geleidelijk aan komen vele toegewijde relaties in een fase waar de partners voelen alsof er een afstand tussen hun is. De passie, intimiteit en gevoel van verbondenheid aan het begin beginnen met de partner te vervagen. Een partner kan voelen dat, hoewel ze van hun partner houden, ze niet meer “verliefd” zijn. Tegelijkertijd kunnen beide partners voelen alsof ze zichzelf verloren hebben in de relatie.

Elke partner kan voelen alsof ze zoveel tijd, energie, en emoties aan de relatie hebben gegeven dat ze verloren hebben wat hun uniek als mens maakt. Ze hebben oude vriendschappen, hobby’s en activiteiten die interesse en opwinding in hun eigen leven hebben gebracht achter zich gelaten om tijd en energie aan de relatie te wijden. Wanneer het gevoel van afstand tussen de partners de relatie definieert, kan verbittering omhoog komen.

https://www.depsycholoog.nl heeft vele ervaren psychologen en therapeuten die individuen en koppels consulteren, en we dekken alle steden in Nederland. Bezoek de website om de juist psycholoog te vinden die bij je past!

https://www.depsycholoog.nl/breda/