Duo Request
Image default
Gezondheid

Hoogsensitiviteit: wat merk je ervan in het dagelijks leven?

Hoogsensitiviteit is een afwijking die bij 15 tot 20 procent van de mensen aanwezig is. Het zorgt ervoor dat je gevoeliger bent voor externe prikkels. Dit heeft zowel positieve als negatieve gevolgen. Je merkt bijvoorbeeld eerder kleine details op, maar je bent je ook eerder bewust van alle mogelijke doemscenario’s. En voor scenario’s waarvan de kans dat ze gebeuren zo goed als nihil is geldt: ignorance is bliss. Hoogsensitiviteit is een stempel/diagnose die ik op me geplakt kreeg toen ik 10 was. Ik kreeg in die tijd ook vrij snel na de diagnose hulp, ik denk dat we dat nu, een decennium later, een hsp coach Utrechtzouden noemen. 

Wat merk je voordat je weet dat het hoogsensitiviteit is? 

 

Ik kreeg zelf te horen dat ik hoogsensitief was toen mijn school me had laten observeren/onderzoeken in de hoop autisme te vinden. (Basisscholen krijgen extra subsidie voor autistische kinderen, dat was bedoeld voor extra hulp maar dat ik de school in kwestie aan geen enkele autistische leerling zien geven.) Autisme werd niet gevonden, maar hoogsensitiviteit niet. Ikzelf merkte wel dat er dingen anders waren, zo kon ik zelf zo goed als niet functioneren in een druk klaslokaal, waardoor ik doorgaans vrijwillig naar de gang vertrok. (Kinderen uit andere klassen moeten hebben gedacht dat ik een veelpleger was.) Het was bij mij ook zo dat trager werkte naarmate mijn stapel te doen werk hoger werd. Vrij onhandig dus. 

Hoe kan een coach helpen? 

 

Ikzelf kreeg toen ik 10 á 11 was iets wat je hulp van een life coach Utrechtavant la lettre zou kunnen noemen. Ik kan me niet meer herinneren dat ik hierna ooit het klaslokaal uit heb moeten vluchten, en ik maak me nu ook minder zorgen om de doemscenario’s die ik bespeur. Zeker, het is niet zo dat ik geen enkel negatief gevolg van hoogsensitiviteit meer ervaar, maar ik ervaar er wel een stuk minder. Inmiddels ben ik, zonder het klaslokaal te verlaten, naar de universiteit doorgestroomd. 

Kleinere gevolgen van hoogsensitiviteit 

 

Hoogsensitiviteit draait voor een groot deel om het eerder bespeuren van kleine details, en dat is dan ook wat ik er van dag tot dag het meest van merk. Het gaat om alles wat je zintuigen merken. Zo kan ik al vrij snel geuren ruiken en bovendien ook identificeren. Dit is niet altijd leuk, niet alles ruikt goed, en als iemand zweetvoeten heeft, dan merk. Ik. Dat. Een ander geval is cafeïne. Hoogsensitieve personen zijn hier doorgaans gevoeliger voor, en ik kan je vertellen: hoewel ik geen ervaring met verdovende middelen heb verwacht ik niet dat het uitmaakt of je mij XTC of een espresso geeft. 

https://coloryourlifecoaching.nl/hsp-coaching/