Duo Request
Image default
Bedrijven

Metaal slijpen

Achtergrondkennis met betrekking tot “uw persoonlijke touch”
Het slijpen van metalen in een manuele werkplaats is het vermomming van het gilde. Als leerling verwerft men het vermogen om te beoordelen: is het item geanodiseerd, onderworpen aan galvanische behandeling (vulkanisatie), is het verchroomd, zijn keramische elementen duidelijk zichtbaar tijdens visuele inspectie? Legeringen zijn moeilijker te bepalen. Intern splijten als een bron van gevaar kan meestal worden uitgesloten (gebruikt metaal!). De prijzen vloeien ook voort uit de potentiële ongevallenrisico’s. De koper moet hiervan op de hoogte zijn. Het bestand is een van de basishulpmiddelen. Zelfs vandaag de dag wordt dit gebruiksvoorwerp op veel plaatsen nog steeds gebruikt. Het is niet alleen de zelfvoorzienende boer, die het hoefijzer in de schuur de “laatste hand” geeft, maar ook in de speeltuinindustrie werkt men op de traditionele manier om metalen te malen, omdat bepaalde constructies uniek zijn: in deze context, het piramidale klimrek als voorbeeld om te bellen. Plastic handgrepen, zelfs gemaakt van hard plastic, gaan niet weg vanwege het weer, dus de metalen handgrepen moeten tot op de dag van vandaag worden “neergelegd” zodat de spelende kinderen niet gewond raken.

Slijpmetalen – soorten

Slijpen van metalen is een van de meest delicate processen in de ambachtelijke industrie. Het is naast het polijsten en besprenkelen van een van de vele varianten van oppervlakteruwheid. Soms gaat het echter in de diepe structuur. De gereedschapslijpmachines zijn ook anders ontworpen. Met betrekking tot slijtage, moet men van tevoren weten of men ronde of platte schijven slijpt. Met betrekking tot de oppervlaktelenstechnologie wordt onderscheid gemaakt tussen het zogenaamde randslijpen enerzijds en het voorslijpen anderzijds. Het slijpen in de omtrek wordt gekenmerkt door cumulatief intuïtief doordacht door longitudinale en dwarse sneden in het rechte werkstuk, dat moet worden verwerkt. Wat het voorslijpen betreft, is de longitudinale voeding, het zogenaamde gekartelde slijpen, hiervoor bepalend. De hoeveelheid chips is natuurlijk groter. Rond oppervlakslijpen kan echter niet worden gedaan met behulp van rotatie, net zoals in het geval van draaiwerk. Van belang in deze speciale context is dat de draaiende oppervlakken alleen met de slijprand kunnen worden bewerkt. Profielslijpen is de meest nauwkeurige manier om metalen te slijpen. Het verwijst echter ook naar een gestandaardiseerde procedure voor het slijpen van metalen, die feitelijk te wijten is aan de productie van industriële series.

Slijpmachines – Beschrijving van wrijvingsoppervlakken

De gereedschapslijpmachines hebben mesachtige tanden (schurende korrels), waarvan sommige asymmetrisch moeten worden geplaatst om succes bij het slijpen van metalen te bereiken. Vaak zijn de puntige korrels gemaakt van verschillende materialen, en de expert weet onder andere dat het lateritische nikkel het beste moet worden afgeschuurd met een diamant, omdat hier de ferromagnetica niet consistent is met die van niet-gelegeerd ijzer. Bovendien zijn bindmiddelen die in de schuurmiddelen moeten worden ingebracht soms essentieel. Veel apparaten in het metaalslijpen zijn slechts voorwaardelijk hoekaanpassend en moeten daarom altijd met het oog en handmatig worden aangepast. De slijpplaten moeten eo ipso worden geoptimaliseerd wat betreft de dichtheid van de te verwerken metalen, zodat op de lange termijn kosten worden bespaard in het metallurgische bedrijf.