Duo Request
Image default
Vervoer en transport

Tips voor het tippen van je taxichauffeur

Heb je je wel eens afgevraagd of je op de juiste manier je taxichauffeur een fooi geeft? Als je vaker taxi’s neemt sta je vast wel eens voor het dilemma, ga je een fooi geven of niet? Er zijn zeker wat vragen die je jezelf kunt stellen om de vraag te beantwoorden of je een fooi moet geven. Als de rit ontspannen en snel was en de taxichauffeur vriendelijk, zul je geneigd zijn om een mooie fooi te geven. Maar als je vaker met dezelfde taxi’s gaat, geef je dan evenveel fooi als je in een restaurant zou doen? Lees verder voor enkele richtlijnen voor het tippen van je taxichauffeur.

Geef fooi (wanneer het verdiend is)

Als je tevreden bent over je taxirit, geef dan absoluut fooi. Met de nieuwe apps Uber en Bolt weten sommige mensen niet meer of het gepast is om een taxichauffeur te tippen, maar dit wordt zeker gewaardeerd. 

Geen tenminste 10%

Als je besluit om een fooi te geven, maak er dan in ieder geval 10% van. Een zeer lage fooi op een hoog bedrag kan eerder een belediging zijn dan dat je de taxichauffeur een plezier doet. Zeker wanneer je cash betaalt en een bepaald bedrag terugkrijgt. Dit hangt samen met het afronden van je fooi, vraag je taxichauffeur niet om in 20 centjes een bedrag terug te geven, maar rond het af naar een mooi bedrag. Zo is het voor jullie allebei een prettige ervaring.

Maak een afweging

Had je veel bagage mee of zijn jullie met veel in een taxi, overweeg dan om een fooi te geven. Vooral als je chauffeur behulpzaam was bij het inladen en uitladen van de bagage kan een fooi een mooi gebaar zijn. Bedenk ook in welk land je bent, is jouw fooi voor de taxichauffeur ontzettend veel waard in de lokale munteenheid, beloon dan het mooie initiatief. Ook een vriendelijk gesprek of een behulpzame houding kan beloond worden door een fooi.

Bekijk de fooi-rit verhouding

Natuurlijk zijn taxi’s niet het goedkoopste vervoermiddel, maar het kan een waardevolle ervaring zijn in een onbekende stad. Wees dus eerlijk en oplettend in de beoordeling van jouw taxirit. Heeft de chauffeur ervoor gezorgd dat je via de goede route snel op bestemming was, terwijl hij vriendelijk en behulpzaam was? Geef dan de fooi die de chauffeur verdient en bedenk dat dit extraatje op zijn dagloon een verschil maakt.