Duo Request
Image default
Sport

Starten als personal trainer? Hoe doe ik dat

Ben je helemaal gek van sporten, en wil je van deze passie je werk maken? Dan is de baan personal trainer misschien wel iets voor jou. De afgelopen jaren is er steeds meer vraag gekomen naar personal trainers. Vroeger werden deze trainers alleen gebruikt door de rijke en exclusieve groep mensen, maar tegenwoordig zie je in de sportscholen iedereen gebruik maken van deze dienst. De verwachting is dat de vraag naar personal trainers de komende jaren ook zal blijven groeien, dit kan betekenen dat er voor jou kansen liggen in deze branche. Door de groeiende vraag, is ook het aanbod in personal trainers groter geworden. De vraag is dus hoe kan je als personal trainer jezelf onderscheiden van andere? Hoe kan ik überhaupt starten als personal trainer? Hoe word je personal trainer? Deze vragen worden verder in dit artikel behandeld.

Hoe word je een personal trainer?

Om personal trainer te worden heb je geen diploma of opleiding nodig. Je kan je als zelfstandig personal trainer inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het inschrijven bij de KvK is gemakkelijk, en zo ben je al snel een personal trainer. Deze optie wordt door veel deskundige sterk afgeraden. Waarom vraag je misschien af? Dit is omdat je als personal trainer verantwoordelijk bent voor de gezondheid van je klanten. Je klanten komen voor hulp naar jou toe, en hebben vaak niet de kennis om bepaalde doelen te behalen. Op het moment dat jij klanten verkeerde adviezen geeft, zorgt voor overtraining of de oefeningen verkeerd laat doen, kan je voor vele gezondheidsproblemen zorgen. Het wordt daarom aangeraden om een opleiding of cursus te volgen voordat je personal trainer wordt. Een opleiding, en dus een diploma, opent deuren en dit kan betekenen dat je makkelijker aan de bak komt in loondienst, en dat je als zelfstandig ondernemer makkelijker klanten aan je bind. Gelukkig zijn deze opleidingen en cursussen voor personal trainer niet zo lang als andere sportstudies. Deze opleidingen duren ongeveer 4 of 5 maanden, en dan ben je in het bezit van een mooi diploma. Aangeraden wordt om de fitvak a en b opleiding te volgen. Deze opleidingen leren je alles over het menselijk lichaam, over de coaching van je klanten en over alle andere bijkomstigheden.

Onderscheiden

Met alleen een diploma kom je niet aan veel meer klanten dan je concurrenten. Zoals eerder benoemd is het aanbod van personal trainers met de vraag de afgelopen jaren gegroeid. Dit betekent dat het steeds moeilijker kan worden voor een startende personal trainer. Het belangrijkste naast een opleiding is dat je als personal trainer jezelf onderscheid van de andere trainers. Dit kan op verschillende manieren. Dit kan bijvoorbeeld door je diensten binnen en buiten aan te bieden, op locatie te komen of misschien wel door verschillende sporten aan te bieden. Zo kan het niet kwaad om je naast de standaard opleidingen je verder te specialiseren in andere sporten. Zo kan je denken aan het aanbieden van vechtsporten of misschien wel bootcamp lessen aanbieden. Door je aanbod te vergroten of iets aan te bieden wat andere niet hebben, maak je de kans groter dat klanten naar je toe komen.

Starten als personal trainer

Van plan om zelfstandig personal trainer te worden? Dan is het verstandig om deze punten door te nemen voordat je gaat beginnen. Ten eerste moet je een soort van marktonderzoek doen, en een ondernemingsplan samenstellen. In het marktonderzoek ga je kijken waar er behoefte is naar personal trainers, en welke behoefte deze mensen hebben. De omgeving waar je te werk gaat kan veel invloed hebben. Een ondernemingsplan is belangrijk om goed te weten waar de kansen en uitdagingen liggen van de nieuwe baan. Hierbij komt ook kijken dat je goed de kosten en opbrengsten in kaart brengt. Verder zijn er ook nog vele andere zaken, vooral administratief, die belangrijk zijn.