Duo Request
Image default
Electronica en Computers

Waarom heeft de razendsnelle verandering in audio en video een grote gevolgen gehad?

Toen het internet nog in de kinderschoenen stond, zo’n 15 jaar geleden, bestonden webpagina’s meestal uit tekst met hyperlinks, wat .jpg- of .gif-afbeeldingen, en wat.midi-bestanden om de audio interessant te houden. Natuurlijk, je kon MP3-bestanden downloaden, maar ze in webpagina’s invoegen was nog een nieuwigheid.

En video? Nou ja, je kon een aantal tien seconden clips bekijken

De vertraging was enorm, en dat is zelfs als je kon zitten door de eindeloze “buffering” overspanning. Als je televisie wilde kijken, moest je voor het grootste deel nog steeds naar een echte televisie kijken.

Heden ten dage kunnen televisie en films bijna naadloos worden gestreamd

Via uw breedbandverbinding met internet. Vrijwel elk groot televisienieuws heeft irritante videovensters die gewoon automatisch in de rechter- of linkermarge van hun homepage spelen, als ze al niet precies in het midden staan. Video is zo’n gewoon onderdeel van het internet geworden dat we het nu bijna als vanzelfsprekend beschouwen.

Maar de meeste mensen kijken ook televisie

Of dat nu via de satelliet of de kabel is, want op de bank zitten voor een groot tv-scherm is vaak te verkiezen boven opkrullen en loensen naar het veel kleinere scherm van een laptop, tablet of smartphone.

Dit gezegd hebbende, blijven de werelden van internetvideo en televisie onophoudelijk in elkaar overgaan. Sommige mensen vertrouwen nog steeds op computerschermen, maar de meeste mensen met ook maar een beetje verstand van technologie beseffen dat bijna alle moderne platte televisies ook als computerschermen kunnen worden gebruikt, en dat laptops en zelfs smartphones kunnen worden gebruikt om internetvideo door te sturen naar televisieschermen.

De aansluitingen

Tot voor kort was voor het aansluiten van computers en andere apparaten op televisies op zijn minst een soort hard-wired aansluiting nodig. Zelfs televisies die met ingebouwde, gestripte computers verschenen, waren in wezen hard-wired om internetvideo te kunnen bekijken. Bovendien zijn deze televisie/computer-combinaties onpraktische beesten die vatbaar zijn voor allerlei problemen. Als bijvoorbeeld het computeronderdeel kapot gaat, moet je de hele televisie naar de winkel brengen voor reparatie… erg onhandig!

Er zijn twee opkomende werelden van Internet en televisie die samensmelten en die mogelijk de breedband- en televisie-industrie opnieuw vorm kunnen geven. Aan de ene kant zijn er kleine, goedkope kastjes die speciaal zijn gemaakt om het internet naar de televisie te brengen. Aan de andere kant is er een groeiende wereld van draadloze opties die internetcontent naar uw televisie kunnen zenden vanaf uw favoriete draagbare apparaten en computers.

Kijk bijvoorbeeld eens naar de lg oled65cx6la. Dit relatief eenvoudige apparaat fungeert als een streaming-speler die een verscheidenheid aan op internet gebaseerde “kanalen” biedt, zowel on-demand als live streaming, afhankelijk van de voorkeur van de gebruiker. Apparaten als de Roku box winnen aan populariteit, en ze blijven functionaliteit toevoegen, zoals gaming, die alleen maar verder kan bijdragen aan hun proliferatie.

Aan de draadloze kant van het spectrum

Een oorbeeld is de Google Chromecast. Met een eenvoudig USB/HDMI/antenne-apparaat kan een gebruiker elke HDMI-televisie veranderen in een draadloze ontvanger voor het streamen van internetinhoud vanaf elk apparaat dat is uitgerust met het besturingssysteem Google Chrome of de webbrowser Google Chrome. Dit slimme stukje technologie zal ongetwijfeld concurrenten uit het houtwerk doen kruipen.
Tot slot experimenteren apparaten die mensen al jaren gebruiken, zoals DVD- en Blu-Ray-spelers, ook met het inbouwen van internetmogelijkheden, waardoor ze in wezen uitgeklede computers worden, niet anders dan de eerder genoemde televisie/computer-hybriden.

De vraag bij al deze opkomende televisie/internet-opties is of het consumentenpubliek technisch genoeg onderlegd is om de complexiteit van weer een nieuwe laag van technologische innovatie te doorgronden. Waarschijnlijker is dat de technologieën eerst verder moeten worden vereenvoudigd, zodat het allemaal net zo eenvoudig is als het aansluiten van een broodrooster.

https://www.ny400.nl/