Duo Request
Image default
Dienstverlening

Zorgverzekering afsluiten

Wanneer u gaat werken als buitenlander in Nederland bent u meestal verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Ook zijn er nog andere dingen waar u aan moet denken, zoals een verblijfsvergunning. Als u de nationaliteit heeft van een land binnen de EU of van Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland dan hoeft u geen verblijfsvergunning aan te vragen. Heeft u een andere nationaliteit dan heeft u wel een verblijfsvergunning nodig om in Nederland te wonen en/of te werken. Dit geldt ook als u getrouwd bent met iemand uit de EU.

Burgerservicenummer

Om een zorgverzekering te kunnen aanvragen als buitenlander, moet u zich inschrijven als inwoner van Nederland. Dit kunt u gratis regelen bij de gemeente waar u gaat wonen. Hierbij wordt wel onderscheid gemaakt in een verblijf dat korter of langer duurt dan vier maanden.

Wanneer u zich inschrijft bij de gemeente, krijgt u een Burgerservicenummer (BSN). Met dit nummer kunt u als immigrant een zorgverzekering bij HollandZorg een afsluiten. Naast de verplichte basisverzekering kunt u een aanvullende verzekering afsluiten. Met deze aanvullende verzekering komt u in aanmerking voor extra vergoedingen.

Als uw gezin ook in Nederland woont zijn zij ook verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Kinderen tot 18 jaar zijn verzekeringsplichtig, maar hoeven geen premie te betalen. Bij HollandZorg kunt u met de online aanvraagmodule een zorgverzekering afsluiten.

Medische zorg met uw Europese zorgpas

Als u een zorgverzekering afsluit bij HollandZorg, ontvangt u een zorgpas met uw verzekeringsgegevens. Deze zorgpas is tevens ook uw ‘European Health Insurance Card’ (EHIC pas). Met deze pas heeft u recht op vergoeding van kosten voor noodzakelijke medische zorg, gedurende een tijdelijk verblijf in EU/EER-landen en Zwitserland. U krijgt niet in alle landen een volledige vergoeding van kosten. Omdat het verzekeringspakket en de dekkingen in elk land anders zijn. Wanneer u in het buitenland zorg nodig heeft, is het van belang dat u onze alarmcentrale belt. Onze medewerkers geven u advies bij welke zorgverlener u het beste terecht kunt met uw Europese zorgkaart. Ook kunnen zij bepalen of de zorg spoedeisend is.

https://www.hollandzorg.com/nl