Duo Request
Image default
Aanbiedingen

Wat u moet weten over hypoallergeen hondenvoer

Wat u moet weten over hypoallergeen hondenvoer

Honden halen zelden hun neus op voor eten, maar er zijn soorten die het niet met ze eens zijn. Uw hond kan tekenen van een gevoelige maag vertonen, of veel meer jeuk hebben dan normaal. Het is onze taak als baasjes om uit te zoeken wat het probleem is en geschikte alternatieven te vinden – want onze honden verdienen goed voedsel. Als uw hond zich niet lekker voelt, of als u merkt dat er iets niet klopt, is een bezoekje aan de dierenarts altijd een goed begin. Het kan heel goed liggen aan wat hij eet, en een ander dieet kan aan de orde zijn.

Wat is hypoallergeen hondenvoer?

Het antwoord op de allergie van uw hond kan liggen in hypoallergene hondenvoer – voeding voor honden die allergisch zijn voor normale voeding. Het is gemaakt van een lange lijst van gezonde en voedzame ingrediënten die u niet altijd in uw standaard zak vindt. Er is geen definitieve lijst van dingen die wel en niet in dit soort hondenvoer mogen zitten, maar over het algemeen bevat het geen conserveringsmiddelen, chemicaliën of kunstmatige kleurstoffen.

Hoe werkt het?

Bij hypoallergeen hondenvoer gaat het erom het risico op allergieën en intoleranties te elimineren. Het maakt gebruik van unieke eiwitten die niet door de antilichamen van uw hond als antigen worden herkend, waardoor het risico dat uw hond aan een allergie lijdt wordt geëlimineerd – of in ieder geval tot een minimum wordt beperkt.

Hoe weet ik of mijn hond hypoallergeen voer nodig heeft? 

Het herkennen van een hondenallergie is eenvoudig; de diagnose is minder eenvoudig. Er zijn een aantal tekenen waar wij als baasjes op moeten letten. Als uw hond een van deze symptomen vertoont, dan kan hij een allergie hebben:

  • Overmatig krabben
  • Roos, droge huid of een platte vacht
  • Maagdarmproblemen: diarree, braken, winden, opgeblazen gevoel
  • Verlies van eetlust, ongeïnteresseerd in voedsel

Wat te doen als u denkt dat uw hond een allergie heeft?

Voordat u iets doet, is het altijd een goed idee om uw dierenarts te raadplegen. Die kan u misschien precies vertellen wat er met uw pup aan de hand is en u adviseren over de volgende stappen.

Helaas bestaat er geen test die uitsluitsel geeft of uw hond een allergie heeft; in plaats daarvan moedigen dierenartsen eigenaren aan om een ‘eliminatiedieet’ te volgen – speciaal ontworpen om mogelijke allergenen te isoleren.

Een eliminatiedieet

Een eliminatiedieet mag geen ingrediënten bevatten die in hun oude voeding zitten. Klassieke commerciële ingrediënten, zoals maïs, tarwe, soja, melk, eieren en rundvlees, zijn te vinden in de meeste normale zakken. Dus, het is niet zo simpel als het veranderen van voedsel merken.

Dierenartsen adviseren dat eliminatiediëten een ‘nieuw’ eiwit bevatten, wat gewoon een ander soort vlees betekent dat niet gebruikelijk is in normale voeding, zoals hertenvlees, eend of zelfs wild zwijn. Dit moet gepaard gaan met een voedzaam nieuw koolhydraat, zoals rijst of aardappel.

Het eliminatiedieet moet ongeveer drie maanden duren, en in die tijd moeten eigenaren de drang weerstaan om honden traktaties en ander voedsel te geven – een dieet is tenslotte een dieet. Na drie maanden kunt u beginnen met het langzaam, een voor een, opnieuw introduceren van elk normaal ingrediënt aan uw hond. Op die manier kunt u het precieze ingrediënt identificeren dat de allergie van uw hond veroorzaakt.

Maar u hoeft niet altijd terug te gaan. Als uw hond van zijn nieuwe dieet geniet en geen tekenen van allergie of intolerantie vertoont, dan is het misschien een goed idee om het te blijven volgen. Zolang het eliminatiedieet goed uitgebalanceerd is en uw hond alle energie geeft die hij nodig heeft, hebt u misschien hun ideale maaltijd gevonden.

Wat is het verschil tussen allergieën en intoleranties?

Eén ding dat u in gedachten moet houden voordat u het voer van uw hond verandert, is vaststellen of uw hond een allergie of een intolerantie heeft. Wat is het verschil? Eenvoudig gezegd zijn allergieën iets wat honden al hebben sinds hun puppytijd, terwijl intoleranties ontwikkeld zijn.

Uw hond kan bijvoorbeeld goed overweg met een bepaald recept, maar als hij het er plotseling niet meer mee eens is, kan dat komen doordat hij een intolerantie heeft ontwikkeld. In dat geval kunt u variaties van dezelfde recepten proberen met een paar gevarieerde ingrediënten, zoals overschakelen van kip naar vis of zwijn.

Lees ook over Purina hondenvoer